10 Tips för att minska din plastanvändning

Det finns många små sätt att minska sitt plastavfall som varken är särskilt svåra, dyra eller tidskrävande. Ofta kan det till och med vara tvärtom!

Här är några tips på hur du minskar din plastanvändning...

Avstå reklam och onödig post

Får du brevlådan full med onödig papperspost och reklam som du egentligen kan få digitalt? Utöver själva transportavtrycket och alla träd som huggs ner i onödan är även kuverten med plastfönster som de skickas i ett problem då de inte går att återvinna.

Se om du kan få dina räkningar och fakturor via mejl eller på Kivra-appen och registrera dig hos SPAR för att sätta en reklamspärr på din postadress.

Byt ut diskborsten och disksvamp mot en plastfri återanvändbar

Genom att använda en diskborste med ett plastfritt utbytbart huvud hindrar du mikroplaster från att sköljas ner i avloppet när du diskar. Detsamma gäller disksvampar som är tillverkade av råolja. Här finns massor av spännande bra alternativ.

Skippa tepåsarna för löste

Du vet de där lite “finare” pyramidtepåsarna? De är gjorda av 100% nylon (dvs plast). Men även de vanliga tepåsarna innehåller 25% plast..! Ett bättre och godare alternativ är att välja löste.

Välj fasta hårtvålar

Flytande schampo och balsam är oftast förpackade i plastflaskor. Genom att välja fasta alternativ eliminerar du inte bara alla plastflaskor som annars skulle gå åt, utan sänker även transportavtrycket då det även är mer miljövänligt att transportera fasta produkter än att frakta tungt vatten hit och dit (schampo och balsam innehåller minst 70% vatten).

Ta med din egen take-away mugg

Brukar du ta en kaffe på språng? Investera i en återanvändbar mugg, caféer har inga som helst problem med att fixa latten i en medtagbar kopp. Sanningen är att även om take-away kopparna ser ut att vara gjorda av endast papper har de en plastfilm på insidan som gör dem näst intill omöjliga att återvinna.

Satsa på refill

Minska engångsplasten genom att välja återanvändbara flaskor till allt från rengöringsmedlet till kroppslotionen. Jag älskar rengöringsmedel i tablettform då man kan minska sitt CO2-avtryck för städrutinen med upp till 94% genom att använda en återanvändbar flaska och eget kranvatten till tabletterna.

Borsta med plastfria tandborstar och tandkräm

Flera miljarder tandborstar och tandkrämstuber slängs varje år, och dessa är i princip omöjliga att återvinna. Välj bambutandborstar och tandkrämstabletter istället, de funkar minst lika bra men är bättre för miljön!

Eliminera plastfolien

Plastfolie är ett typiskt exempel på engångsplast som används under mycket begränsad tid innan det slängs, och som dessutom är mycket svår att återvinna. Majoriteten hamnar i deponier där de tar flera hundra år att brytas ner och riskerar att kemikalier läcker ut i grundvattnet. En del hamnar även i våra hav där de förväxlas med maneter och kväver havsdjur som försöker äta dem. Bivaxdukar/Food wraps är ett miljövänligt alternativ som har liknande “klistriga” egenskaper som gör att man enkelt kan täcka skålar och vira in mackor, frukt/grönsaker i dukarna.

Investera i en menskopp / Tvättbara bindor

Förutom det faktum att man sparar stora summor på att skippa engångsbindor och tamponger (en menskopp kan hålla i upp till 10 år!) är de även helt plastfria och ett sätt att minimera engångsprodukter i sin vardag. Många kompletterar sina menskoppar med tvättbara bindor som även dessa eliminerar plast och engångsbruk.

Byt tuggummi

Tuggummi tillverkas av bensinbaserade polymerer, och innehåller även nanoplast. Lyckligtvis finns det bra plastfria alternativ som True Gum att välja istället.