Svinnsmarta Fikarecept

Har du övermogna bananer som ligger och skräpar? Kanske var några av avokadorna redan bruna? Och vad ska man göra med allt dagsgammalt bröd?

Här är några goda svinnsmarta recept att äta till fika/mellis/efterrätt.

Bananbröd eller Glass på övermogna bananer

Bananbröd är ett ljuvligt sätt att använda upp övermogna bananer på, och vi delar med oss av ett recept här.

Men om du inte har tid att göra något just precis när bananerna ligger där och skräpar rekommenderar jag att skära dem i skivor, lägga dem i en Stasher bag och frysa in.

Sedan kan du när som helst ta fram bananbitarna och valfria frysta bär/nöt/frösmör) och mixa dem med stavmixern till en glass! (Detta är min dotters absoluta favoriträtt).

Chokladmousse med avokado

Avokado kan vara en riktig ”hit and miss”, ibland hinner man inte äta upp dem innan de är övermogna, och ibland råkar man välja “fel” i affären och kommer hem med en som redan är brun.

Lyckligtvis finns det mycket gott man kan göra på bruna avokador - som chokladmousse!

Här är ett enkelt recept: https://ylvasbakverkstad.com/467-2/ 

Vanilj- och kardemummaskorpor

När jag jobbade på café för 15 år sedan brukade vi grilla gårdagens mackor i paninigrillen, skära den i stänger och servera med dagens soppa att doppa i. Svinnsmart och uppskattat.

Ett sött tips till fikat är att förvandla torrt gammalt bröd till knapriga söta skorpor.

Skär brödet i skivor. Bre på lite smält smör på varje skiva. Strö socker, vanilj och kardemumma på en tallrik. Doppa den smöriga sidan av brödet i den ljuvliga kryddmixen. Lägg brödbitarna i ugnen på 75 °C tills de torkat till skorpor. Mums!