5 Miljösmarta alternativ till plastfolie

Plastfolie är ett enormt problem i dagens samhälle då vi använder enorma mängder årligen samtidigt som folien används under extremt begränsad tid.

Samtidigt går det såklart inte att frångå hur smidigt det är att kunna täcka och svepa in maten för att förlänga hållbarheten.

MEN, det finns flera miljösmarta alternativ som gör att du slipper använda just vanlig plastfolie!

Här är några alternativ som jag rekommenderar...

Silikonlock

Silikonlock är smarta töjbara matlock som du trär över frukt- och grönsakshalvor för att hålla dem fräscha längre efter att du delat dem. Matlocken skyddar mot syre, fukt och dålig lukt och är ett miljösmart alternativ till gladpack/plastfolie eller plastpåsar.

Matlocken passar de flesta typer av frukter och grönsaker upp till 11 cm i diameter.

Skålöverdrag

Skålöverdrag i bomull används ofta till brödbakning, men användningsområdena är så många fler! De är perfekta att trä över skålen innan du ställer in den i kylen, eller som ett skydd på bordet när man äter ute innan maten serveras.

Återvunnen aluminiumfolie

Aluminiumfolie är mångsidigt och älskat av många, men “vanlig” aluminiumfolie tillverkas av ny aluminium som är ett extremt energikrävande material och därmed inte särskilt miljövänligt. 

Lyckligtvis är aluminium oändligt återvinningsbart, och återvunnen aluminium kräver oerhört lite energi att tillverka, vilket gör just återvunnen aluminiumfolie till ett miljösmart val!

Plastfri matfolie

Plastfolie är ett av våra absolut största plastproblem. Varje år använder vi enorma mängder plastfolie, vars användningstid uppgår till enbart några minuter innan den slängs för att sedan ta hundra år att brytas ner (för att inte tala om utsläppen vid tillverkning och förbränning). Denna folie ​​ser ut som plastfolie och känns som plastfolie - men det är i själva verket plastfri och 100% komposterbar!

Bivaxdukar

Bivaxduken är en klassisk favorit som kan återanvändas om och om igen och funkar som en galant ersättare till plastfolie. När duken efter en tid börjar förlora klibbigheten är det bara att fylla på med lite mer bivax så är den som ny igen.