5 Myter om återvinning

Mycket kan sägas och är sagt om återvinning, och med motsägande rekommendationer kan det vara svårt att hänga med i svängarna och veta vad som är sant.

Här är några vanliga myter kring återvinning:

Myt 1: I Sverige återvinns det mesta av plasten.

Man skulle önska att så var fallet, men tyvärr är det inte det. Den mesta av plasten som lämnas in till plaståtervinningen bränns istället och blir energi. För att det ska bli möjligt att återvinna mer av plasten måste industrin först ta fram fler återvinningsbara förpackningar. 

Däremot kan det vara bra att veta att det fortfarande spelar roll vad du väljer för plast. En komposterbar plast släpper t.ex. inte ut några gifter när den förbränns, därför är komposterbar plastfolie fortfarande ett bra alternativ.

Myt 2: Du måste skölja förpackningar noga

Det behövs inte, men förpackningarna måste vara helt tömda. Annars kan de hamna fel i den automatiska återvinningsprocessen, som sorterar förpackningarna bland annat efter vikt.

Myt 3: Soporna sorteras i efterhand, så jag kan lika gärna slänga allt i den vanliga soppåsen/hushållssoporna.

Nej! Om du slänger dina förpackningar i soppåsen eldas de upp och återvinns inte till nya produkter. Att elda med dem genererar visserligen värme och el, men det är betydligt bättre för miljön att göra nya produkter av gamla förpackningar och tidningar. 

Myt 4: Mjölk-, fil- och juiceförpackningar går inte att återvinna eftersom de består av olika material.

Många förpackningar för färskvaror består av kartong, en plasthinna och/eller en tunn hinna av aluminium på insidan och en plastkork. Förpackningen innehåller dock mest pappersfiber, därför sorterar du den som pappersförpackning medan plastkorken läggs med plastförpackningarna. Hinnan på insidan skiljs från kartongen senare, när den återvinns.

Myt 5: Plastproblemet kan lösas med återvinning

Att återvinning är bra för miljön finns det ingen tvekan om, men det kommer inte rädda oss från det enorma plastproblem vi har i världen idag. Att förlita sig på återvinning eller andra sätt att “fånga/plocka” den plast som finns är som att moppa ett översvämmat golv utan att stänga av kranen först. 

Lösningen finns i att minska den plast som skapas. Det kan vi alla bidra till genom att välja plastfria alternativ!