5 Myter om en Hållbar Livsstil

Vi är övertygade om att de allra flesta av oss vill leva mer hållbart, men tyvärr råder det många missförstånd kring vad det faktiskt innebär.

Här är några vanliga myter vi stöter på...

1. Det är dyrt att leva hållbart

Att leva hållbart är i själva verket ofta tvärtom: billigare! Det gäller bara att ställa om till ett annat tankesätt. Medan man kanske spenderar mer pengar på ekologisk mat, sparar man desto mer på att köpa begagnade kläder (när man räknar på klimatavtrycket går det 394 begagnade jackor på en ny!), möbler och leksaker. Dock är det mycket viktigt att vara noga med just leksaker att materialen är giftfria (många leksaker som är äldre än 2007 innehåller bl.a. ftalater).

Dessutom kan många produkter verka snäppet dyrare, men visa sig vara slantar man sparar in i det långa loppet då produkterna är återanvändbara. Säkerhetsrakhyveln och menskoppen är två fantastiska exempel på investeringar som man sparar stora summor på.

2. Du får inte använda någon plast alls

Medan vårt huvudfokus på Less Plastic är att minimera plast är det i dagsläget inte möjligt att helt eliminera det, och ibland är plast inte alltid ett dåligt alternativ. 

En produkt tillverkad av 100% återvunnen plast är betydligt miljövänligare än nytillverkad plast, och en refill förpackning som innehåller 90% mindre plast och dessutom rymmer motsvarande 2-4 ”vanliga” schampoflaskor är såklart också ett bättre alternativ.

Det handlar inte om att vara perfekt, det handlar om att försöka minska och hitta bättre alternativ.

3. Genom att återvinna plast löser vi plastkrisen

Återvinning är jätteviktigt, däremot är återvinning av plast inte den bästa lösningen. Den populära frasen ”Reduce, Reuse, Recycle” sammanfattar ett hållbart tankesätt bäst. Först och främst måste vi minska plastanvändningen, sedan återanvända den plast vi har, och som sista åtgärd återvinna. Det är viktigt att notera att långt ifrån all plast går att återvinna, något många inte vet om.

4. Det är svårt och jobbigt att leva hållbart

Idag är det enklare och smidigare än någonsin att aktivt välja hållbara val. I vår butik erbjuder vi massor av hållbara alternativ, från kökssvampar till tandkrämstabletter, som hjälper dig minska ditt plastavfall och miljöpåverkan.

Dessutom finns det fler möjligheter att både köpa och sälja begagnade kläder och prylar på nätet. Det handlar bara om att skaffa sig nya vanor och tänka om.

5. En persons val kan inte göra någon skillnad

Din röst gör skillnad. Genom att aktivt köpa hållbara alternativ gör du inte bara en skillnad i ditt eget liv, utan ger din röst till samhället. De stora ”jättarna” följer konsumenternas efterfrågan.

Vego-branschen som har ökat explosionsartat är ett intressant exempel, där efterfrågan har styrt stora varumärken till att erbjuda mer miljövänliga alternativ av lokalproducerade baljväxter osv.