5 sätt att plastbanta köket

Köket är utan tvekan det rum i våra hem där vi använder och slänger som mest plast dagligen, men det finns flera sätt att minska rejält på plasten som dessutom kan förenkla vår vardag i allmänhet.

Här är några av mina bästa plastfria byten:

Eliminera plastfolie

Plastfolien är ett material som används i enorma mängder och ett typiskt exempel på engångsplast som används under mycket begränsad tid innan den slängs. Plastfolie är mycket svår att återvinna, majoriteten hamnar i deponier där de tar hundratals år att brytas ner och riskerar att kemikalier läcker ut i grundvattnet. Dessa är några av anledningarna som gör plastfolie till ett av våra absolut största plastproblem.

Alternativet? Food Wraps och Bivaxdukar är ett fenomenalt alternativ som är återanvändbart, plastfritt och har samma klistriga egenskaper som plastfolie.

Andra alternativ är skålöverdrag i tyg med gummiband och Food Huggers, silikonlock för grönsaksstumpar och halverade frukter som gör att de håller längre.

Kolla in food wraps/bivaxdukar och skålöverdrag här.

Byt kökssvampen

Traditionella syntetiska disksvampar är tillverkade av plast/petrokemikalier som kommer från råolja. Lyckligtvis finns det faktiskt riktigt bra miljövänliga alternativ! 

En av mina favoriter är biologiskt nedbrytbara och hemkomposterbara plastfria svampar. De är dessutom återanvändbara vilket gör det plånboksvänligt i längden.

Kolla in våra kökssvampar/disksvampar och disktrasor här.

Använd bättre avfallspåsar

Istället för avfallspåsar i vanlig fossil plast finns det spännande alternativ som Maistics påsar i majsbaserad bioplast. Det som gör just dessa unika är att de är OK Home Compost certifierade vilket betyder att de uppfyller kraven för att vara biologiskt nedbrytbara/komposterbara i en välskött hemkompostering. De bryts ned till 100% tillsammans med ditt matavfall i ett kompostkärl och blir till ett bra och näringsrikt jordförbättringsmedel för trädgården. 

Om de ändå skulle förbrännas kan man vara säker på att inga giftiga kemikalier släpps ut under förbränningen.

För dig som har hundar finns det även komposterbara hundpåsar!

Till avfallspåsar.

Undvik mikroplast i avloppet

Genom att byta ut plastdiskborsten till diskborstar i trä med utbytbart huvud och växtbaserad borst eliminerar du inte bara plasten från tillverkningen utan även mikroplasten från borsten som rinner ut i avloppet när du diskar (t.ex. när de små plasttrådarna från borsten lossnar).

Plastfria diskborstar hittar du här.

Förvara maten i plastfria alternativ

Istället för att använda plastlådor att förvara din mat i finns flera smarta alternativ. Hugger Bags är ett genialt exempel i silikon som även passar till så mycket annat än att bara förvara mat i (och som dessutom är både diskmaskinsäker, mikrosäker och går att använda i själva matlagningen).

Andra alternativ som matlådor i rostfritt stål är också riktigt hållbara och bra alternativ som håller länge och som inte tar åt sig smak från själva maten.

Kolla in våra matlådor och silikonpåsar här.