5 tips på hur du kan tvätta mer miljösmart!

Använd en naturlig fläckborttagningstvål

Skippa sprayen och plastflaskorna fulla med kemikalier och satsa på en dryg miljövänlig fläckborttagningstvål tillverkad av naturliga ingredienser.

Se våra fläckborttagningstvålar här.

Lägg kläderna i en Guppy Friend Tvättpåse

Genom att tvätta kläderna i denna påse hindrar du mikroplast som lossnar från dina kläder från att åka ut med tvättvattnet och hamna i våra hav/sjöar (mikroplast är ofta för liten för att fångas upp i filtreringssystemen).

Guppy Friend påse som stoppar mikroplast hittar du här.

Tvätta med miljövänligt tvättmedel 

Ultrakoncentrerat tvättmedel i form av remsor är ett supersmidigt, miljövänligt sätt att tvätta alla sina kläder med. De är 20 ggr lättare än vanligt tvättmedel vilket minskar transportavtrycket avsevärt, och tar mindre plats i badrummet så att du får mer plats för annat!

Ett annat miljövänligt tvättmedel är Cleen, ett biologiskt nedbrytbart kokosbaserat tvättmedel fritt från mikroplast och enzymer.

Se till att dosera enligt anvisning, mer tvättmedel betyder inte renare tvätt.

Koncentrerade tvättmedelsremsor och miljövänligt tvättmedel hittar du här.

Sänk temperaturen & torka utomhus

Att sänka temperaturen från 60° till 40° nästan halverar energiåtgången, och om du har möjligheten är hängtorkning utomhus bättre för både miljön och kläderna. 

Tvätta inte mer än nödvändigt

De flesta plagg kan användas flera gånger innan de behöver tvättas, och vissa plagg, t.ex. jeans, rekommenderar man att använda i flera månader innan man tvättar dem. Ibland räcker det att vädra kläderna.