6 saker du inte visste innehåller plast…

Att plast är ett stort miljöproblem är de flesta medvetna om, men något många av oss kanske inte tänker på är all osynlig” plast som finns runtom oss, men som i själva verket är enkel att byta bort.

Här är några exempel...

Tuggummi

Vanliga tuggummin tillverkas av bensinbaserade polymerer som blandas i tuggummit. Det tar ungefär 20-25 år för ett endaste tuggummi att sönderdelas och för ögat brytas ner, men plast försvinner aldrig utan bryts långsamt ner i marken till mindre och mindre bitar som på sikt hotar den biologiska mångfalden.

Tuggummi innehåller även nanoplast som är så liten att den kan passera genom människors och djurs cellväggar.

Men - det finns plastfria alternativ som danska True Gum.

Tepåsar

Något många inte känner till är att de allra vanligaste tepåsarna innehåller plast, och det gäller inte bara de där "finare" pyramidpåsarna i 100% nylon, utan även de som känns och ser ut som papper innehåller i själva verket 25% plast! Forskare har även funnit att tepåsar i plast släpper ifrån sig stora mängder mikro- och nanoplast.

För att undvika detta kan man antingen köpa lösté.

Pappersmuggar

Take away-muggen du häller ditt kaffe i kanske känns som papper, enkel att slänga i papperskorgen. Men ett lager av plast inne i koppen gör den nästintill omöjlig att återvinna. Detta orsakar att miljontals koppar blir kvar att ligga på soptippen eller måste brännas upp.

Det absolut bästa för miljön är dock inte att enbart ersätta plastmuggar och take-away muggar med återvinningsbara pappersalternativ (detta bidrar nämligen fortfarande till höga koldioxidutsläpp), utan att börja använda återanvändbara alternativ, dvs ta med dig din egen mugg och använd om och om igen.

Aluminiumburkar

Precis som pappersmuggar, har många aluminiumburkar ett tunt foder av plast för att förhindra att det rostar.

Presentpapper

Glansigt och glittrigt presentpapper innehåller ofta plast och kan därför inte återvinnas. Ett tips är att slå in paket i klassiskt brunt kraftpapper som du kan dekorera med exempelvis torkade blommor och blad.

Jag har skrivit ett inlägg med tips på hållbar presentinslagning här.

Kvitton

Kvitton består till stor del av papper, men kvitton med en glansig yta innehåller ofta plastkemikalien Bisfenol A. Om möjligt, försök att avstå från att få ditt kvitto utskrivet. Idag finns det många affärer som erbjuder att skicka kvittot digitalt till din mejladress, kundkonto eller appen Kivra.