7 hållbara förändringar du kan börja med idag!

Bara tanken att ändra på sin livsstil och sina vanor kan kännas överväldigande, och det är lätt att göra det till något som känns så stort att man inte vet var man ska börja.

För mig underlättar det att göra förändringar i mindre steg snarare än att göra en jättestor omställning på en gång. Huvudsaken är att man börjar, var eller hur mycket eller hur lite har mindre betydelse, det brukar komma naturligt när man väl sätter igång.

Här är några hållbara förändringar som man kan börja med på en gång:

Köp bara så mycket mat som du behöver

Matsvinn är ett stort problem, och i svenska hushåll slänger ca 420 000 ton, vilket motsvarar 45 kg ätbar mat per person i onödan.

Istället för att gå och storhandla allt kan man gå lite oftare och köpa mindre mat så att man hinner använda upp den innan den blir dålig, i synnerhet färska frukter och grönsaker som blir dåliga snabbt.

Det finns många sätt att få frukt och grönsaker att hålla längre, själv upplever jag enorm skillnad sedan jag började använda Food Huggers, supersmidigt och minskar matsvinnet.

Köp hushållsprodukter i flerpack

Ett undantag till ovan är varor med lång hållbarhet och förnödenheter som toalettpapper. Dessa kan man gärna köpa i flerpack eller i storpack. The Good Roll är ett fantastiskt alternativ vars hushållspapper och toalettpapper är gjort av återvunna pappersfiber, och där 4 rullar motsvarar 8st!

Återbruka

Innan du bestämmer dig för att slänga något, fundera på om det går att använda den till något annat? Kanske går glasburken från tandkrämstabletterna eller från en matprodukt att återbruka till småförvaring eller att förvara en hemgjord ansiktsmask i?

Återvinn och Återanvänd

Kanske en självklarhet för många, men att sopsortera rätt och återvinna så mycket som möjligt är både enkelt och effektivt (ännu bättre för miljön är dock såklart att välja återanvändbara alternativ, som återanvändbara tygkassar och tygpåsar).

Ät mer växtbaserat

Köttproduktion orsakar stora utsläpp av växthusgaser som i sin tur påverkar den globala uppvärmningen negativt, bland annat på grund av att stora mängder växthusgaser släpps ut från djurens matsmältning, via gödslet och genom foderproduktionen.

Genom att minska på vårt köttätande bidrar vi inte bara med minskade utsläpp av växthusgaser utan även minskade mängder kemikalieutsläpp och mindre övergödning av våra vattendrag, som en följd av konstgödsling.

Byt ut kemiska rengöringsprodukter

Det finns miljövänliga rengöringsprodukter som är naturliga men minst lika effektiva och betydligt mer miljövänliga än vanliga.

Jag älskar rengöringskoncentrat där man själv tillsätter eget kranvatten istället för de mer konventionella varianterna som innehåller stora mängder vatten, något som är tungt och dåligt för miljön att frakta hit och dit (dessa minskar utsläppen med 94% jämför med vanliga rengöringsmedel!).

Lär dig förstå etiketter och innehåll

För att kunna sopsortera rätt och välja miljövänliga produkter är det bra att lära sig förstå innehåll och vilka certifikat och märkningar man ska leta efter.

Här är en länk till Naturskyddsföreningen där de går igenom de olika märkningarna: https://www.naturskyddsforeningen.se/miljomarkningar