7 hållbara förändringar som inte kostar något

Att börja med mer hållbara vanor behöver inte kosta skjortan, tvärtom! Många hållbara förändringar är inte bara billigare än att hålla vid gamla vanor, de behöver inte kosta något alls.

Här är några enkla förändringar vi alla kan göra...

Laga och Reparera

Det finns så många smarta och finurliga knep på hur man enkelt kan rädda en blus eller tröja med lite nål och tråd utan att vara ett syproffs. Instagram profilen @pengarellerpyssel visar ofta inspirerande och enkla lösningar på allt från hur man räddar små hål i skjortan med brodyr till hur man döljer fläckar på barnens tröjor genom att använda urväxta gamla tröjor.

Återanvänd och Återbruka

Återanvänd glasburken när innehållet är slut istället för att återvinna den med en gång. Små burkar kan användas till smycken och småsaker, medan stora kan användas till att förvara linser, bönor osv.

Sälj prylar/kläder du inte längre vill ha eller behöver

Genom att själv sälja eller byta har du bättre kontroll över var plaggen/prylarna hamnar och kan säkerställa att någon faktiskt får användning av dem. Att skänka kläder till välgörenhet är självklart mycket bättre än att slänga dem i soporna, men då 60% av kläderna second-hand butiker får in är sådant som inte går att sälja eller sådant som blir osålt i butikerna (enligt Magnus Lundén, enhetschef för Röda Korsets second hand-butiker) kan det vara lite svårt att veta vad som faktiskt sker med plaggen i slutändan.

Få din post och räkningar digitalt

Får du brevlådan full med onödig papperspost och reklam som du egentligen kan få digitalt? Utöver själva transportavtrycket och alla träd som huggs ner i onödan är även kuverten med plastfönster som de skickas i ett problem då de inte går att återvinna.Se om du kan få dina räkningar och fakturor via mejl eller på Kivra-appen och registrera dig hos SPAR för att sätta en reklamspärr på din postadress.

Källsortera bättre

95% av svenska hushåll uppger att de källsorterar vilket är toppen - MEN mer än hälften av alla plastförpackningar sorteras fel och sorteras istället som brännbart vilket innebär att de bränns upp helt i onödan istället för att återvinnas till ny plast. Vi måste bli bättre!

Minska bilåkandet

Genom att ta cykeln sparar du inte bara pengar utan får motion, frisk luft och gör en tjänst för miljön. Win win på alla fronter helt enkelt. Om det är för långt att cykla, överväg att resa kollektivt några dagar i veckan, t.ex. dela på en bil som familj istället för att ha varsin.

Förvara din mat korrekt

Genom att förvara maten korrekt minskar du matsvinnet, ett stort miljöproblem i dagens samhälle (visste du att ca 1.3 miljarder ton mat slängs?). Förvara t.ex. apelsiner, citroner och lime i kylskåpet (inte i fruktskålen), och bananer och avokado i rumstemperatur. Stirra dig inte heller blind på bäst-före-datumet, lukta och smaka innan du drar några slutsatser.

Ett smart sätt att förvara mat utan att använda engångsplast är Food Huggers, silikonlock som används om och om igen och som förlänger hållbarheten på frukt och grönsaker. Även Food Wraps/Bivaxdukar är ett bra sätt att förvara mat. Att köpa dessa kostar visserligen en slant men du sparar ju pengar i det långa loppet då de är återanvändbara till skillnad från plastfolie.