Mina Zero Waste favoriter i badrummet

Att byta ut badrumsprodukter till mer hållbara alternativ kan vara en ganska lång process, men en som samtidigt kan vara både rolig, spännande och ha stor påverkan på miljön.

Mitt råd är att börja med att byta de saker som man använder mycket och ofta, och som därmed har störst påverkan.

Självklart behöver man inte slänga det man redan har, det bästa är att använda upp det och när man behöver nytt se till att man har ett hållbart byte till hands så att övergången blir enkel och smidig.

pH-balanserat fast schampo och balsam

Genom att använda en pH-balanserad schampokaka och balsamkaka slipper jag det extra steget med surskölj och kan schamponera precis som vanligt, fast utan sulfater, silikoner, parabener och plast. 

Jag älskar att de är i fast format vilket gör dem riktigt dryga (1 bar = 2 flaskor) och lågt transportavtryck.

Schampokakor hittar du här.

Menskopp & tvättbara bindor

Menskoppen är rena revolutionen för miljön. En menskopp i silikon kan hålla i upp till 10 år! Jag trivs dock inte med att ha i min dygnet runt utan varvar med tvättbara bindor.

Tvättbara bindor och menskopp hittar du här.

Bambutandborste

Plasttandborstar är en av de vanligaste formerna av plastföroreningar i havet. Tandborstar i bambu kan komposteras när du är redo för en ny! 

Bambutandborstar hittar du här.

Säkerhetsrakhyvel och Raktvål

Bytet från vanlig rakhyvel till säkerhetsrakhyvel blev rena aha-upplevelsen för mig. Plötsligt var min svidande hud, röda prickar och inåtväxta hårstrån ett minne blott.

Man sparar även en hel del på att byta (ett säkherhetsrakblad kostar ca 4kr medan ett nytt Gilette rakblad kostar 47kr! För att inte tala om livslängden som blir rejält längre.

Även de mer traditionella raktvålarna i fast format är fenomenala och gör att rakhyveln glider med enkelhet. Självklart funkar de för både kvinnor och män.

Raktvål och tillbehör hittar du här.

Ansiktsserum

Jag gillar att testa olika serum och oljor och älskar att de är vattenfria! Många skönhetsprodukter innehåller stora delar vatten, något som känns oerhört onödigt att frakta hit och dit.

Ett annat alternativ är ansiktskräm i fast format, som smälter vid kontakt med fingrarna.

Ansiktskrämer och serum hittar du här.

Återanvändbara bomullsrondeller/Makeup pads

Skippa engångs bomullsrondellerna i plastförpackningar och satsa istället på tvättbara återanvändbara alternativ!

Idag finns det fantastiska återanvändbara make up pads i skön och mjuk kvalitet som går att använda många gånger om.

Tvättbara makeup pads hittar du här.