Plastbanta - 5 saker du enkelt kan byta ut!

Är plast dåligt?

Om du någonsin har använt en dator, flugit någonstans eller behövt en blodtransfusion, har du plast att tacka. Problemet är inte plast i sig, utan de lata slösaktiga och tanklösa sätt det används.

Att ha ett giftfritt hem helt utan onödiga plaster, kemikalier och tillsatser är näst intill omöjligt, däremot så finns det väldigt mycket man kan göra för att minska på plasten!

Men var börjar man? Här är fem saker som är enkla att byta ut till mer hållbara alternativ.

 1. Plastpåsar
  Engångsplastpåsar är ett enormt problem, och något som är väldigt lätt att byta ut. Försök att alltid ha en tygkasse med dig när du går ut så att du kan gå och handla utan att behöva köpa plastpåse. Det finns även alternativ till både vanliga soppåsar och hundbajspåsar som är helt biologiskt nedbrytbara.

  Till produkten

 2. Diskborste, disktrasor och disktvål
  Att byta ut diskborsten är särskilt viktigt för de som inte har diskmaskin och använder sin diskborste mer. Det finns superbra alternativ som är både plastfria och återanvändbara: disktvålarna är extremt dryga och räcker länge, disktrasorna är komposterbara och kan tvättas och återanvändas vilket gör det hela väldigt ekonomiskt i längden, och diskborstarna kan även de återanvändas och fäller varken mikroplaster eller plaststrån i avloppet.


  Till produkten
 3. Tandborste
  Varje år förbrukas miljarder plasttandborstar vilket är ett enormt slöseri när det finns alternativ. Idag är det enklare än någonsin att byta tandborsten till bättre alternativ. Bambutandborsten är en av de mest välkända alternativen.

   
  Till plastfria tandborstar

 4. Plastfolie
  Istället för plastfolie kan du använda Food Wraps och bivaxdukar, ett miljövänligt plastfritt alternativ som går att använda om och om igen (bara att rengöra med lite tvål och kallt/ljummet vatten).


  Till produkten

 5. Förvaringslådor och matlådor
  Att byta ut gamla lunchlådor i plast (som dessutom brukar ha en tendens att börja lukta och vara svåra att rengöra) till en i rostfritt stål var för mig en av de bästa förändringarna jag gjorde i början av min resa. En matlåda i rostfritt stål är rejält tålig, håller otroligt länge, lämnar ingen odör och är superenkel att diska. Dessutom finns det spillfria varianter!


  Till produkten