Plastfria byten: Schampo & balsam

Anledningarna att byta ut sina vanliga hårprodukter mot schampokakor och balsamkakor (även kallat schampotvål/balsamtvål) är många. I detta inlägg tänkte jag göra det så enkelt och tydligt som möjligt.

1. Schampokakor minimerar vatten

Flytande schampo innehåller oftast minst 70% vatten! Schampokakor - som är helt fasta - innehåller betydligt mindre, något som har en enorm påverkan på miljöavtrycket.

2. Schampokakor är dryga och tar mindre plats

Tack vare att schampokakor är fasta tar de upp betydligt mindre plats och väger mycket mindre, vilket bland annat innebär färre lastbilar på våra vägar och färre flyg.

Dessutom är de dryga. En schampokakor på 80g motsvarar hela TVÅ schampoflaskor på 250ml! 

3. Schampokakor är Plastfria & Zero Waste
Istället för stora schampoflaskor i engångsförpackningar av plast är förpackningarna till de flesta schampo- och balsamkakor en liten återvinningsbar kartong.

Skillnad på pH-värdet

Jag har skrivit ett helt inlägg med mer info om schampokakor och balsamkakor som du kan läsa här, men kort sammanfattat har de flesta schampotvålar ett högt pH-värde som gör att man bör balansera det med ett surskölj för att få rätt balans i hår och hårbotten.

Det finns dock ett fåtal schampotvålar som har lågt pH-värde och inte kräver surskölj. Vid dessa har jag skrivit att de har lågt pH-värde så att du enkelt kan särskilja dem.

Spana in våra schampokakor och balsamkakor här.