Så Fixar du en Zero Waste Lunch

Att ta med sig egen matlåda till jobbet sparar både pengar samtidigt som man gör miljön en tjänst genom att undvika alla engångsartiklar som medföljer vanlig take-away mat.

Investera i ett matlåde-kit som kan användas om och om igen, fritt från plast och engångsartiklar.

Matlådor i rostfritt stål

En stor fördel med matlådor i rostfritt stål är att de inte tar åt sig lukter och smaker på samma sätt som andra material. De är även enkla att diska och tål såväl maskindisk som handdisk (dessutom blir de inte sådär oljiga som vissa andra material blir).

Silikonpåse

Silikonpåsen är bland mina absoluta Zero Waste favoriter. De kan användas till all möjlig förvaring (t.ex. att ha mobil, nycklar och hörlurar i på stranden för att skydda mot vatten och sant), men är särskilt bra till matförvaring av t.ex. mackor, frukter, nötter och liknande.

Silikonpåsar hittar du här.

Take-away bestick

Från spork i metall till bambubestick i smarta fodral, bestick är ofta ett måste och välj vad som passar dig bäst. Kanske till och med några gamla bestick från second hand affären kan göra jobbet.

Bestick i bambu hittar du här.

Tvättbara näsdukar

Vare sig du har rinnande näsa eller matsmulor runt munnen är det alltid bra att ha näsdukar till hands. Det finns miljövänliga plastfria näsdukar av bambu, men min favorit är alltid det som går att återanvända, som tvättbara näsdukar!

Tvättbara näsdukar hittar du här.

Nätpåse

En liten nätpåse är perfekt att förvara snacks, frukt och grönt i. Med dessa slipper man onödiga plastpåsar, och då de är både lättviktiga och tar lite plats är det alltid bra att ha en påse i väskan.

Isolerad flaska / Kaffemugg

Jag fullkomligt älskar isolerade flaskor. De håller drycker kalla i 24h och varma i 12, vilket gör dem perfekta till att förvara allt från iskallt vatten till varmt kaffe. Dessutom finns det riktigt bra flaskor som inte tar åt sig lukt och smak från innehållet.

Om du föredrar baristakaffe till din lunch se gärna till att ha med dig en återanvändbar kaffemugg som baristan kan hälla kaffet i.

Spana in våra flaskor och muggar här.

Stålsugrör

Sugrör är inte alltid nödvändigt (även om min dotter försöker övertyga mig något annat), men när de behövs vill man såklart undvika engångssorterna. Som tur är finns fina sugrör i stål med en liten diskborste.

Stålsugrör hittar du här.