Så kan du återbruka matrester & minska ditt matsvinn

Matsvinn är ett av våra absolut största problem, och varje år slänger svenska hushåll 45kg ätbar mat per person.

Här är några tips på hur du kan minska ditt eget matsvinn och återbruka matrester.

Gör kroppsskrubb på kaffesump

Sedan mikroplaster blev förbjudna i peelingprodukter kan man numer hitta fantastiska ansikt- och kroppsskrubbar gjorda på kaffe! Men om du är nyfiken kan du faktiskt även göra din egen kaffeskrubb på gammal kaffesump.

Här är ett recept på hemgjord kaffeskrubb.

Koka en buljong på matrester

Grönsaksskal som lök- vitlök, morot, selleri och liknande är perfekta ingredienser att göra buljong på.

Fyll en gryta med dina matrester (tänk dock på att beska grönsaker som kålrot, rättika och rädisa inte är lika lyckade), häll vatten så att det täcker grönsakerna, kasta i några krossade vitlöksklyftor (skala ej) och kryddor (t.ex. salt, peppar, lagerblad, rosmarin och timjan). Koka upp och låt sjuda i 25-30 minuter. Sila vätskan och kompostera grönsaksbitarna. Buljonen håller i ca 1 vecka, eller kan frysas (gärna i isformar) i upp till 3 månader.

Mixa en Smoothie

Smoothie är ett enkelt och lyckat sätt att använda upp bruna bananer, frukt och bär som börjar bli övermogna. Om du inte är sugen på en smoothie just då kan du frysa in dem i isformar och mixa upp när du blir sugen nästa gång.

Gör en egen rengöringsspray

Använd citrusskal från uppanvända citroner och apelsiner för att göra ett rengöringsmedel. Stoppa skalen i en skål. Häll över ättika så att det täcker skalen. Täck skålen eller burken och låt vätskan stå i två veckor (ingen oro, ättikan kommer förhindra skalen från att mögla). Sila sedan vätskan, kasta skalen och häll vätskan i en sprayflaska. Häll på med vatten (ca 50/50 vatten och vätska) och så är du klar!

Förvara korrekt för att förlänga hållbarheten

Det bästa sättet att minska matsvinnet är såklart att försöka se till att maten håller sig så länge som möjligt. Genom att förvara maten korrekt håller den sig färsk längre. Jag gillar Food Huggers som tar vara på halverade frukter och grönsaker, stumpar och annat och gör att de håller sig färska längre.

Återanvändbara silikonpåsar och lufttäta förvaringslådor är också bra.

Baka något gott

Bröd, muffins, kakor och pannkakor är inte bara smarta och goda sätt att använda upp övermogna frukter på utan passar även för mängder av grönsaker. Riven zucchini och morot passar i allt från mjuka kakor till plättar.

Här är ett gott recept på bananbröd (en sorts banankaka).

Testa växtfärgning

För den kreativa och nyfikna är växtfärgning en spännande idé värd att titta närmare på. I boken “Naturlig färgning: mat och kläder i ett kretslopp” får du lära dig hur du på ett enkelt och giftfritt sätt kan färga tyg, garn och klädesplagg i naturfibrer. Färgämnena finns i mat och i det vi annars skulle slänga som blast, kärnor och avkok från bland annat olika grönsaker.

Boken finns här.

Kompostera

I Sverige är vi lyckligt lottade som väldigt enkelt kan kompostera vår mat och se till att det gör nytta. Om du inte själv kan återbruka resterna, se alltid till att kompostera så mycket du kan av det som går att kompostera.

Det finns även komposthinkar man kan köpa om man är intresserad av Bokashi-metoden och vill kompostera i hemmet (den fermenterade komposten är väldigt bra för jorden om man t.ex. Har en trädgård/odlingslott).