Schampotvål/Schampobar - Vad du behöver veta!

Schampotvål, schampokaka, schampobar och fast schampo, kärt barn har många namn, och just denna lilla bar blir allt mer älskad och har börjat upptäckas av allt fler.

Någon frågade mig häromdagen om dessa olika namn betyder att innehållet skiljer sig, men tyvärr är det inte så enkelt. Vad man väljer att kalla dem har inget att göra med innehållet.

Min förhoppning - som jag säkert delar med många andra som värnar om miljön - är att schampotvålen kommer att bli riktigt mainstream.

VAD ÄR SCHAMPOTVÅL?

Schampotvål (även kallad schampokaka och fast schampo) och balsamtvål (även kallad balsamkaka och fast balsam) är helt enkelt schampo och balsam i fast form!

VARFÖR ÄR SCHAMPOTVÅL MER MILJÖVÄNLIGT?

Det finns ganska många skillnader, men tre av de största är:

  1. Schampotvålar/kakor är fasta
    Flytande schampo innehåller oftast minst 70% vatten, medan schampotvålar innehåller betydligt mindre eller är helt vattenfria. Detta innebär bl.a. att de tar mindre plats att frakta och väger mindre (vilket i sin tur innebär färre lastbilar på våra vägar). Tänk hur onödigt det är att frakta miljontals liter vatten hit och dit!

  2. Schampokakor är plastfria
    Kanske finns det schampokakor i plastförpackningar, men det är i alla fall inte något vi tar in. Vi väljer enbart schampokakor som är helt plastfria.

  3. Schampokakor är fria från onödiga ingredienser
    De flesta schampokakor har ett betydligt mer (ofta 100%) naturligt innehåll och är fria från ingredienser som plast, sulfater, parabener, ftalater, silikon och annat som man ofta finner i vanliga hårvårdsprodukter.

STORA SKILLNADER - PH-värdet viktigt!

Något som är viktigt att ta upp är att schampotvålar (och balsamtvålar) kan skilja sig VÄLDIGT mycket, både i pris och innehåll.

Det finns schampotvål som är precis vad namnet låter - tvål - och så finns det schampotvål/schampokakor som snarare är en fast vattenfri form av vanligt schampo.

Schampotvål som är en slags tvål är den vanligaste sorten, den är ofta billigare, men det finns en nackdel: PH-värdet.

Tvål är väldigt basisk och det är omöjligt att komma ner i samma ph-balans som hår (5.5) utan att kompromissa med själva strukturen. Schampotvålar har därför ofta minst 8 i ph-värde.

Det finns dock ett fåtal schampotvålar där man har lyckats få ner pH-värdet till samma nivå som hår och hårbotten, och därför inte kräver surskölj för att balansera ut det.

Vid dessa har jag skrivit att de har lågt pH-värde så att du enkelt kan särskilja dem.

VARFÖR FÅR JAG BELÄGGNING I HÅRET?

När något basiskt som har ett ph-värde över 7 använda i håret resulterar det i torrt, grovt hår, färgat hår tappar snabbt sin färg och en beläggning lägger sig över hela håret.

Samtidigt vill jag även påpeka att det finns många som inte verkar ha detta problem och som gillar denna typ av schampotvål eller inte tycker det är krångligt med surskölj.

MÅSTE JAG ANVÄNDA SURSKÖLJ?

Kort svar: ja och nej.

Om du använder schampotvålar/kakor med lågt pH-värde behöver du inte det.

Om du däremot använder de basiska/vanliga schampotvålarna rekommenderar man surskölj som ett sätt att balansera sin hårbotten.

pH-värdet i hår och hårbotten ska inte vara basiskt utan svagt surt, runt 4,5-5,5. Eftersom schampotvål har ett pH-värde på minst 7 använder man efter tvätt en så kallad ”surskölj” för att få ner pH-värdet till en nivå som håret mår bra av.

Gör man inte det är hårets fjäll öppna och det både slits mer, blir trassligare och ser mattare ut.

HUR SER MAN SKILLNADEN?

Lär dig att läsa ingredienslistor. Om de innehåller ”natriumhydroxid” inom de första tre / fyra ingredienserna är det största tecknet. Om de fyra första ingredienserna är oljor (som INCI: Olive, Castor, Rice Bran eller Palm) är det ytterligare ett bevis. Kakorna i sig är ofta mycket släta och hårda. De listar även vatten som ingrediens.