Varför byta: Tandkräm?

De allra flesta av oss är uppväxta med att två gånger om dagen borsta tänderna med en tandkräm i plasttub. Att försöka få oss att ändra på denna livslånga vana är inte det lättaste, men lyckligtvis börjar allt fler öppna ögonen för de problem som uppstår, och är öppna för bättre alternativ.

Först och främst, vad är problemet med vanlig tandkräm?

Enorma mängder engångsplast

Ett av de största problemen är att över en miljard tandkrämstuber slängs varje år. Det är enorma mängder engångsplast, som dessutom sällan återvinns.

Onödiga ingredienser

Ingredienser som CI 42090 (Brilliant Blue FCF) kan du ofta hitta i vanliga tandkrämer, och är ett färgämne som är skadligt för marint liv (det filtreras inte bort i vatten även efter att ha passerat genom avloppssystem). En liten mängd av denna tandkräm kan inte skada, men när många använder den (vilket de gör) kan den ha förödande effekter på marinlivet. Dessutom känns det otroligt onödigt då dess enda funktion är färg. Många tandkrämer innehåller även sulfater (SLS) för att få till ett lödder - även detta kan enkelt undvikas genom andra sulfatfria alternativ som skummar lika bra. Palmolja är ytterligare en vanlig ingrediens i tandkräm.

Slöseri med rent dricksvatten

När det finns så många människor i världen som inte har tillgång till rent dricksvatten känns det onödigt att använda det i produkter som tandkräm, när det faktiskt går att skippa helt.

Alternativet? Tandkrämstabletter. Tandkrämstabletterna från KINDTABS är både naturliga och fria från plast. De är även fria från vatten, parabener, palmolja och sulfater men löddrar riktigt bra (och ersätter ca 2 tuber)!