Zero Waste Mensskydd?

Den genomsnittliga menstruerande personen använder tusentals engångsbindor eller tamponger under sin livstid. Om man skulle räkna om det i pengar stiger summan rätt fort till enorma proportioner. Under en livstid så spenderar vi som har mens ungefär 70 000 kronor på mensskydd..!

Utöver detta är det även viktigt att tala om det enorma avfall som skapas och att många av marknadens mensskydd innehåller kemikalier, blekmedel, klor och parfym (något man kanske inte gärna vill ha så nära sina intima områden).

Här är några miljövänligare alternativ:

Återanvändbara Tygbindor

Tygbindor är ett otroligt prisvärt alternativ. De är tvättbara, absorberande och finns i olika varianter för olika flöden. De är gjorda för att användas om och om igen i många år. 

Bambaw tvättbara tygbindor.

Menskopp

Menskoppen är kanske det absolut mest revolutionära mensskyddet hittills. Det är ett återanvändbart mensskydd som har ungefär samma funktion som en tampong, men som inte suger upp mensen utan samlar upp den när den naturligt är på väg ut ur kroppen.

De är gjorda av 100% silikon och kan användas i upp till ca 10 år.

Menskopp silikon

Menstrosor

 

Menstrosor är ett hyfsat nytt koncept som redan har fått många trogna anhängare. Trosorna ser ut precis som vanliga trosor och kommer i alla möjliga former, från hipster till string, med hög till låg midja och allt däremellan.

Trosorna har en tunn vaddering och en fuktspärr som skyddar mot läckage. Vadderingen sträcker sig från grenen och ända upp till linningen bak. Materialen tillåter huden att andas, vilket bevarar en torr yta och motverkar obehaglig lukt. Många kvinnor använder ett par under ett helt dygn.Trosorna finns i olika absorptionsnivåer beroende på flödet och de kan till fullo ersätta bindor, tamponger och trosskydd.